درد سیاتیک
درد سیاتیک که با نام رادیکو لوپاتی کمر نیز شناخته میشود دردی است که در امتداد عصب سیاتیک شما به وجود میآید.عصب سیاتیک بزرگترین عصب بدن انسان به شمار میرود که در داخل باسن و پشت ران دقیقاً در خط وسط سیر میکند و به زانو منتهی میشود و در پشت زانو به دو شاخه تی بیال و عصب پروانه آل مشترک تقسیم میشود، ضخامت عصب سیاتیک به اندازه یکی از انگشتان است، درد سیاتیک از درد عصب سیاتیک ناشی میشود و ممکن است که این درد برای راه رفتن و سایر فعالیتهای جسمانی انسان مشکل ایجاد کند.
درمان درد سیاتیک
برای درمان درد سـیاتیک و درد عصب سـیاتیک همیشه روش های غیر جراحی اولویت اول پزشکان میباشد، در اکثر مواقع این روشها کارایی مناسبی در درمان درد عصب سـیاتیک دارند و پزشک میتواند با استفاده از یک برنامه درمانی مناسب برای هر بیمار با توجه به شرایط آن بیمار درد آن را درمان و کنترل نماید، البته این مورد را فقط پزشکانی میتوانند انجام دهند که تخصص، مهارت و تجربه بالایی در این زمینه داشته باشند.
از جمله مهمترین روشهای درمانی بدون جراحی میتوان به تزریق اپیدورال، طب سوزنی، الکتروتراپی، ورزشهای تقویتی و کششی، ماساژ درمانی درمان خانگی، طب سنتی و غیره اشاره کرد که موثرترین و کارآمدترین روش درمانی تزریق اپیدورال یا طب سوزنی میباشد.
علت درد سیاتیک
از مهمترین عواملی که باعث فشار به عصب سـیاتیک و در نهایت درد سـیاتیک میشود میتوان به مواردی مثل چاقی، تومور، ورم چرکین، لخته خونی، وضعیت نامناسب بدن هنگام نشستن یا راه رفتن و غیره اشاره کرد. به طور کلی وارد شدن فشار زیاد به کمر و انجام کارهای سنگین در دراز مدت از اصلیترین دلایل بروز این بیماری و درد میباشد و برای جلوگیری از بروز این درد باید از انجام کارهایی که به کمر فشار زیاد وارد میکند خودداری نمائید.
سیاتیک در بارداری
سیاتیک در بارداری زمانی ایجاد می شود که جنین رشد کند و به اندازه ای بزرگ شود که به عصب سیاتیک شما فشار آورد. فشار روی این عصب می تواند باعث التهاب، تحریک و درد شود. درد سیاتیک در بارداری به گونه ای است که حس تیرکشیدن در عصب را تجربه می کنید که از ناحیه کمر شروع می شود و به پاهای شما می رسد، دچار درد عصب سیاتیک شده اید.
علائم درد سیاتیک
شایعترین علائم درد سـیاتیک شامل مواردی مثل بی حسی و کرخت شدن بدن، ضعف زیاد، دردی که از پشت باسن تا پایین پا امتداد مییابد و .… اشاره کرد.اما چون درد سـیاتیک علائمی مشابه با دردهای دیگر دارد، بهترین راه برای تشخیص آن مراجعه به پزشک است.
پیشگیری از سیاتیک
در حوزه درمان و پزشکی همواره شنیده ایم که پیشگیری بهتر از درمان است. اما ممکن است مسائلی پیش بیاید که نتوانید از این درد پیشگیری کنید. به همین جهت توصیه می کنیم با دکتر امیر آقائی اقدم
جراح ومتخصص استخوان، مفاصل و ستون فقرات و فوق تخصص جراحی ستون فقرات مشورت کنید تا اطلاعات لازم در این زمینه را بدست آورید. به طور کلی برای پیشگیری موارد زیر را پیشنهاد می کنیم.
به طور مرتب ورزش کنید
برای پیشگیری از درد سیاتیک ورزش های منظم اولین و مهم ترین راهکار است. باید بدنتان را قوی نگه دارید. تراز بودن ماهیچه های شکم و نیمه پایینی کمرتان در هنگام ورزش کردن ضروری است. البته پزشک متخصص شما نیز فعالیت و تمرینات متناسب با میزان بیماری شما را به شما اطلاع می دهد.
هنگام نشستن وضعیت بدنتان در حالت مناسبی قرار بگیرد.
صندلی چیزی است که انسان ساعات زیادی را روی آن می نشیند. بنابراین مهم است از چه نوعی باشد و عملکرد بدن را مختل نکند. روی صندلی بنشینید که از نیمه پایینی کمر شما حمایت کند و دارای دسته و پایه گردن باشد. همچنین می توانید یک بالش یا حوله لوله شده را در گودی کمرتان قرار دهید تا انحنای طبیعی آن حفظ شود. و زانو ها و لگن شما در یک سطح هم تراز هم قرار بگیرند.
در هنگام ایستادن وضعیت بدنتان در حالت مناسبی قرار بگیرد.
اگر شرایط شغلی شما به گونه ای است که مجبورید مدت زیادی را بایستید. لازم است یک پای خود را هر چند دقیقه یک بار روی چهار پایه قرار دهید. هنگام بلند کردن اجسام فشار را روی اندام تحتانی خود بیاورید. و کمرتان را صاف کنید و صرفا زانو ها خم شوند. در زاویه ای قرار بگیرید که برای برداشتن اجسام نیاز به چرخیدن و بلند کردن همزمان نداشته باشید. در صورت سنگین بودن زیاد از حد اجسام حتما از یک نیروی کمکی استفاده کنید.
سخن پایانی
بیشترین شیوع درد سـیاتیک در افرادی که در بازه سنی بین ۳۰ تا ۵۰ سال هستند، دیده میشود که معمولاً به دلیل فتق یکی از دیسکهای ستون فقرات به وجود میآید، درد سـیاتیک درد لاعلاجی نیست و در بیشتر مواقع با استراحت و گذشت زمان به صورت خود به خود بهبود مییابد.
دکتر امیر آقائی اقدم
جراح ومتخصص استخوان، مفاصل و ستون فقرات
فوق تخصص جراحی ستون فقرات
بدون دیدگاه