علت و انواع کمر درد
کمر درد یکی از مشکلات رایج و مزاحمی است که می تواند در هر سن و شرایطی بروز کند. کمر درد می تواند نشانه ای از بیماری یا آسیب دیدگی در بافت های مختلف ستون فقرات باشد، مانند مهره ها، دیسک ها، رباط ها، ماهیچه ها و اعصاب. این بیماری می تواند کیفیت زندگی فرد را کاهش دهد و محدودیت هایی در انجام فعالیت های روزمره، حرکتی و ورزشی ایجاد کند. بنابراین، شناخت علت و انواع کمر درد و درمان آن از اهمیت بالایی برخوردار است.
علت و انواع کمر درد
کمر درد یکی از شایع ترین مشکلات سلامتی است که افراد در هر سنی ممکن است به آن دچار شوند. این درد می تواند ناشی از عوامل مختلفی مانند آسیب دیدگی، مشکلات عضلانی، مشکلات اسکلتی، بیماری های داخلی و یا ساییدگی و پارگی ناشی از افزایش سن باشد.
انواع کمر درد
کمردرد براساس میزان شدت دردی که دارد، به انواع کمر درد حاد و کمر درد مزمن تقسیم بندی می شود که در ادامه هر یک را شرح می دهیم.
کمر درد حاد
این نوع درد ناگهانی و شدید است و معمولاً در اثر آسیب دیدگی، کشیدگی عضلات و یا رگ به رگ شدن ایجاد می شود.
کمر درد مزمن
این نوع درد به تدریج ایجاد می شود و ممکن است ماه ها یا حتی سال ها طول بکشد. آرتروز، تنگی کانال نخاع و یا فتق دیسک از جمله علل شایع کمر درد مزمن هستند.
علل کمر درد
آسیب دیدگی های عضلات، رباط ها و یا استخوان های کمر می تواند باعث درد کمر شود.
مشکلات عضلانی، کشیدگی عضلات، اسپاسم عضلات و یا فیبرومیالژیا نیز می توانند باعث ایجاد درد در ناحیه کمر شوند.
مشکلات اسکلتی همچون آرتروز، پوکی استخوان و یا اسکولیوز نیز از دیگر دلایل کمر درد هستند.
بیماری های داخلی مانند بیماری های کلیوی، عفونت های ستون فقرات و یا سنگ کلیه می توانند باعث درد کمر شوند.
ساییدگی و پارگی که در اثر افزایش سن و دیسک های بین مهره ای ممکن است ساییده و پاره شوند و به اعصاب نخاعی فشار وارد کنند. این عارضه می تواند باعث درد کمر و یا سیاتیک شود.
علائم کمر درد
- درد کمر ممکن است در یک نقطه خاص و یا در تمام قسمتهای کمر احساس شود.
- سفتی کمر ممکن است در صبح و یا بعد از نشستن طولانی مدت بدتر باشد.
- ضعف عضلانی در کمر ممکن است باعث مشکل در راه رفتن و یا بلند کردن اشیاء شود.
- بی حسی و گزگز در پاها ممکن است ناشی از فشار بر روی اعصاب نخاعی باشد.
۵ درمان کمردرد بدون جراحی
درمان کمردرد بدون جراحی شامل مجموعه ای از روش های غیرتهاجمی است که می توانند باعث کاهش درد بیمار و افزایش توان حرکتی وی شوند. هدف از این روش درمانی، تقویت عضلات کمر، کاهش التهاب و بهبود کیفیت زندگی بیمار است. بدون اینکه نیاز به مداخلات جراحی باشد. با انتخاب روش های مناسب و مشاوره با متخصصان، می توان به بهبودی قابل توجهی دست یافت. از جمله روشهای غیرجراحی درمان کمردرد عبارتند از:
فیزیوتراپی برای کمردرد
فیزیوتراپی شامل تمرین های خاصی است که با کمک فیزیوتراپیست انجام می شود و به تقویت عضلات کمر و بهبود انعطاف پذیری کمک می کند. فیزیوتراپیست متخصص شما یک برنامه درمانی مناسب با وضعیت جسمی شماارائه می کند. با استفاده از فیزیوتراپی تا حد زیادی درد شما کاهش می یابد. بهبودی در حرکت کمر شما حاصل می شود و از ناتوانی و مشکلاتی که قرار است در سنین بالاتر برای شما ایجاد شود، جلوگیری می گردد.
مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs)
مصرف داروهایی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن به کاهش التهاب و تسکین درد کمک می کنند. البته امکان خرید این داروها بدون نسخه پزشک نیز وجود دارد. بنابراین در صورت ایجاد کمردرد شدید حتما مصرف داروهای مسکن و ضد التهاب را فراموش نکنید. تا بصورت موقت درد شما کاهش یابد و در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
گرما و سرما درمانی
استفاده از کمپرس گرم یا سرد می تواند به تسکین درد به صورت موقتی کمک کند. البته کمپرس سرد برای کاهش التهاب و کمپرس گرم برای تسکین عضلات استفاده می شود. به طور کلی گرما درمانی و سرما درمانی روشی ساده و موثر برای کاهش درد و التهاب کمر است. که البته جایگزین درمان نمی تواند باشد.
ورزش، تغذیه و رژیم غذایی
حفظ وزن مناسب، تغذیه سالم و انجام ورزش های منظم می تواند به بهبود وضعیت کمر کمک کند. ورزش هایی مانند پیاده روی، شنا و یوگا بسیار مفید هستند. تغذیه مناسب نیز برای تقویت عضلات کمر، بهبود وضعیت عمومی بدن و کاهش خطر بروز دردهای مزمن بسیار موثر است.
مدیریت استرس و تکنیک های آرامش
استرس و اضطراب می تواند به تشدید کمردرد کمک کند. تکنیک های آرامش مانند مدیتیشن، یوگا و تنفس عمیق در شرایطی که بیمار شرایط روحی مناسبی ندارد، به کاهش استرس و تنش وی کمک می کند.
دکتر امیر آقائی اقدم
جراح ومتخصص استخوان، مفاصل و ستون فقرات
فوق تخصص جراحی ستون فقرات
بدون دیدگاه