کیفوز

شاید شما این کلمه رو نشنیده و یا کم شنیده باشید ولی به آن به مبتلا باشید. کیفوز به معنی گرد بودن قسمت بالای ستون فقرات است که باعث کمر درد می شود. در بعضی موارد اگر کیفوز شدید باشد، انحنای بدن که بر اثر کیفوز به وجود آمده باعث فشار بر روی عصب های موجود در ستون فقرات می شود. این امر گاهی ممکن است باعث فلج شدن فرد شود. کلمه قوز همان عامیانه کلمه کیفوز می باشد و نام دیگر کیفوز گوژ پشتی می باشد.

 

کیفوزانواع علت های به وجود آمدن کیفوز

مادرزادی

آسیب دیدگی

عفونت

بیماری

تحلیل رفتن استخوان

قوز پشتی به دو نوع تقسیم می شود:

وضعیتی

ساختاری

نوع وضعیتی: از حالت اندامی نامناسب و از قوز کردن طولانی مدت افراد به وجود می آید.

نوع ساختاری: مشکلات ستون فقرات یا نقص های مادرزادی علت به وجود آمدن کیفوز می باشد.

معمولا می توان قوز وضعیتی را با تغییر وضعیت از بین برد. شایع ترین نوع کیفوز، نوع وضعیتی است که از حالت اندامی نامناسب نشات می گیرد.

بهتر است آگاه باشید که گوژ پشتی یا همان کیفوز وضعیتی بیشتر دختران را درگیر می کند و از دوران نوجوانی می شود آن را تشخیص داد.

گوژ پشتی یا کیفوز وضعیتی را می توان به روش های مختلفی درمان کرد.

از جمله ورزش و تمرین هایی مانند یوگا، کشش قفسه سینه و تمرین با وزنه، گردن، پشت و عضله های ستون فقرات را تقویت می کند.

بهترین نوع درمان این بیماری فیزیوتراپی می باشد.

کیفوز یا قوز پشتی ساختاری:

این نوع کیـفوز با تغییر حالت اندامی قابل درمان نیست.

معمولا از جراحی برای این نوع کیـفوز برای درمان کردن استفاده می کنند.

بهتر است بدانید گوژ پشتی ساختاری به دو نوع تقسیم می شود.

قوز پشتی ساختاری اولیه که شامل قوز پشتی مادر زادی و قوز پشتی شوئر من است.

قوز پشتی ثانویه که شامل قوز پشتی دژنراتیو، قوز پشتی عصبی عضلانی، قوز پشتی تغذیه ای و قوز پشتی مادرزادی است.

علائم گوژ پشتی

متفاوت بودن ارتفاع شانه ها

تفاوت در ارتفاع تیغه ها یا موقعیت شانه ها

تنگی عضلات همسترینگ یا کمر

جلوتر بودن قسمت بالایی پشت نسبت به حالت طبیعی به هنگام خم شدن به جلو

بهتر است قبل از اینکه گرفتار کیـفوز شوید از آن پیشگیری کنید.

برای قوز پشتی مادرزادی و شوئرمن نمی توان کاری کرد.

اما قوز پشتی وضعیتی با فیزیوتراپی و ورزش درمانی با هدف تقویت عضله های پشت بدن که قابل درمان است، می تواند قابل پیشگیری هم باشد.

انواع کیفوز

بیماری کیفوز نیز مانند دیگر عوارض و اختلالات جسمی به انواع مختلفی تقسیم می شود که مطابق با نوع خمیدگی علائم و علت ایجاد این بیماری آن را به دسته های مختلفی تقسیم می کنند. که عبارتند از:

کیفوز وضعیتی

به این نوع کیـفوز، کیفوز خلفی نیز گفته می‌شود یکی از رایج ترین انواع کیفوز در بین جوانان و نوجوانان است و عمدتاً به جهت قرارگیری در وضعیت بد در هنگام مطالعه، راه رفتن، نشستن و … و یا به دلیل اینکه استخوان ها رشد مناسبی در سن رشد ندارند، اتفاق می ‌افتد. کیفوزهای وضعیتی معمولاً با استفاده از بریس یا کمربندهای طبی، حرکات ورزشی و فیزیوتراپی قابل درمان هستند.

 

کیفوز همراه با تولد

نوع کیـفوز دیگری نیز وجود دارد که همراه با تولد در بدن فرد ایجاد می شود. به این صورت که در دوران جنینی ستون فقرات به شکل نادرست در جنین شکل می گیرد و نوزاد با عارضه کیـفوز همراه با تولد به دنیا می آید. روش درمان این بیماری پیچیدگی بسیار زیادی دارد. معمولاً در سال ‌های اولیه رو به وخامت می رود. در چنین شرایطی پزشکان عمل جراحی را توصیه می کنند.

کیفوز شوئرمن

این نوع کیـفوز عمدتاً برای افراد بزرگسال اتفاق می‌افتد و شدت آن از کیـفوز وضعیتی بیشتر است. ریشه ایجاد این عارضه هنوز به طور دقیق مشخص نشده است. عمدتاً روشهای تشخیص آن نیز پیچیده‌تر است. در صورتی که سریعا متوجه ایجاد این اختلال در بدن خود شوید، می توانید با روش های دارو درمانی و فیزیوتراپی تا حد زیادی از پیشرفت این بیماری جلوگیری نمایید. البته توجه داشته باشید در صورتی که انحنای بخش بالایی ستون فقرات شما از ۴۵ درجه بیشتر شده باشد، پزشک ناچارا بستن بریس را پیشنهاد می کند.

کیفوز هایپر

در بسیاری از موارد نیز بیماری کیفوز معمولاً به خاطر مشکلاتی همچون ضربه، تصادف، پوکی استخوان، عوارض ناشی از جراحی، شکستگی نخاع و … ایجاد می شود. روش های درمانی برای رفع مشکل کیفوز هایپر بستگی به دلیل ایجاد و شدت بیماری و پیش‌بینی روند آن دارد.

کیفوز اسپوندلیت انکلیوزان

این نوع کیفوز عمدتاً در اثر التهاب رخ می دهد و با گذشت زمان موجب به هم ریختگی مهره ها می شود و در نهایت انعطاف اسکلت بدن را کاهش می دهد و گوژپشتی را ایجاد می کند. در برخی موارد ممکن است دنده های فرد بیمار نیز درگیر التهاب شود و تنفس وی را با مشکل مواجه کند.

 

 

دکتر امیر آقائی اقدم
جراح ومتخصص استخوان، مفاصل و ستون فقرات 
فوق تخصص جراحی ستون فقرات 

 

ستون فقراتمقالات

اسکولیوزانحراف ستون فقراتانواع کیفوزتعویض مفصل زانودیسک کمرقوز کمرگودی کمر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *